Svi postovi

Savjeti za pisanje životopisa: upravljanje slabostima

Savjeti za pisanje životopisa

Samo vrline..? To možda nije pravi smjer kod pisanja životopisa.

Prilikom prijavljivanja za posao skloni smo istaknuti samo našu najbolju stranu, dok svoje nedostatke guramo u drugi plan, ponekad ih potpuno prešutimo. To se može dogoditi i na razgovoru za posao, no najčešće se počnemo izmotavati već prilikom sastavljanja CV-a. To je pogrešan put: ne smijemo iskriviti stvarnost. Ali kako se izraziti kada su u pitanju naše slabe točke? 

U CV-u možeš prešutjeti pola godine 

Ako ti zjapi rupa od pola godine u profesionalnoj prošlosti, to ne moraš nužno navesti u CV-u. Možemo izbjeći taj problem ako upisujemo samo godine, umjesto potpunog formata nadnevka. Na primjer: radio si kao kuhar od 2001. do 2005. u jednoj firmi, a od 2005. do 2007. u drugoj. U tom slučaju nije vidljivo da si bio nezaposlen od ožujka do kolovoza 2005. godine.

Dilema oko pisanja životopisa: ima li djece?

Bračno stanje se načelno ne tiče poslodavca, ali mogu nas pitati na razgovoru. Uopće nije obavezno navesti obiteljski odnosno bračni status u životopisu. Možemo to spomenuti u motivacijskom pismu, no ako se odlučimo za taj korak, neizostavno je napisati da privatni život neće utjecati na posao i da će nadzor djece biti riješen bez naše prisutnosti. Kao što znamo, na osnovu toga poslodavac ne bi smio nikoga odbiti: zakon kaže jedno, ali stvarnost je drugačija. Danas je situacija takva da poslodavac diktira. Nikako nije prikladno zanijekati istinu o djeci i bračnom statusu - možda bi s tim profitirali kratkoročno, ali kad istina izađe na vidjelo, puno toga možemo izgubiti.

Ako ne znaš nijedan jezik, izbriši rubriku za jezike u šablonu za CV

Ovo je točka gdje je laganje zbilja nepotrebno.Ovakve stvari se saznaju u nekoliko trenutaka, za to je dovoljno nekoliko praktičnih i jezičnih testova koji se rade kod većine poslodavaca - uglavnom tijekom drugog kruga selekcije. Štoviše, za većinu firmi to uopće nije puka formalnost, nego je zaista neophodno imati vještine poput znanja više jezika ili poznavanja nekog softvera. U tom slučaju stvarno nema potrebe za “šminkanjem”, ili znamo ili ne znamo: to je sve što će biti bitno.

Prekvalificiran si? Upiši u CV!

Postoje poslodavci koji odbiju kandidate zbog previsokih kvalifikacija, pa se dogodi da kandidati koji imaju iskustva s tim jednostavno prešute u CV-u svoje prave kvalifikacije, napišu niži stupanj obrazovanja. Međutim to je potpuno nepotrebno. Ako smo svjesni da imamo slabe točke u CV-u, slobodno ih možemo objasniti na razgovoru prije nego što nas počnu ispitivati na tu temu. Samo trebamo paziti da to ne izgleda kao traženje izgovora - to može izazvati nezadovoljstvo kod poslodavca.

Nemaš ideju za izgled životopisa?

Na našoj web-stranici možeš lako sastaviti svoj CV, samo klikni ovdje. Koristi gore navedene savjete i napravi svoj CV.

 

Prevela: Beata Maurić

6

Pošalji aplauz ako ti se svidjelo

6